MI IS AZ AZ MSG?
Más néven
monosodium-glutamate avagy nátrium-glutamát. Ismerős? Lehetséges. Én
kapásból 3 olyan tanárt tudok felvonultatni az életemből, akik valamikor
figyelmeztettek bennünket arra, hogy ez az adalékanyag milyen iszonyúan
veszélyes.
Tudjátok, hogy honnan lehet még ismerős?
Elképesztően sok élelmiszerben megtalálható, és MSG alatt a rövidítés
köznapi értelmében nem csupán ezt az egy vegyületet értjük - bár
kétségtelenül ez a legelterjedtebb.
A nátrium-glutamát ízfokozó szer, a létező leghatékonyabb.
Az élelmiszeripar tökéletes fegyvere arra, hogy az általuk előállított
termékek finomak legyenek, és a szó legszorosabb értelmében függőséget
okozzanak.
AZ ÖTÖDIK ÍZ: AZ UMAMI
A jó japán eredetű, jelentése "finom íz".
Az
ötödik alapíz gyakorlatilag azt az ízhatást takarja, amitől egy adott
élelmiszert egész egyszerűen mennyeinek érzünk. A nátrium-glutamát ezt
az ízérzetet váltja ki mesterségesen, és ma már nyílt titok, hogy sok
nagy cég "titkos receptje" is csak eddig tart - nem tovább.
Az agyban az ősi fajfenntartó ösztönök
azonnal munkába lendülnek az MSG-vel való érintkezéskor: "ez a táplálék
hasznos, ilyet még!" Az evolúció során ugyanis az ízérzékelés elsődleges
szerepe az volt, hogy a segítségével az egyedek megállapítsák, mely
tápanyagok hasznosak a számukra, és melyek nem - avagy kevésbé.
EGY KIS TÖRTÉNELEM...
Az emberi evolúció történetében nem volt
hamburger, nem volt karamellás csoki és nem volt hagymás-tejfölös
hullámchips. A cukor és a zsiradékok nehezen, sok energiabefektetéssel (pl. vadászat)
megszerezhető, ritka tápanyagok voltak melyek ugyanakkor hatalmas
túlélési potenciált hordoztak magukban. Az emberi faj ízérzékelése tehát
úgy fejlődött ki az evolúció során, hogy amikor ilyen anyagokra
"bukkan", akkor minél többet akarjon az egyed elfogyasztani belőle a
túlélés sikerességének biztosítása érdekében.
Ezek az ízek azonnal ingerlik az agyunkat, amely jeleket küld felénk: még, még, még!
A szervezetünk szeretne felkészülni a közelgő szűkös időszakokra,
szeretne raktározni arra az esetre ha a hosszú tél miatt amúgy nem lenne
elég élelem a fennmaradáshoz. A gond csak annyi, hogy a hosszú tél
nekünk többé már nem jelent problémát. A régen nehezen hozzáférhető
értékes tápanyagokból pedig tömegcikk lett.
Mi azonban nem változtunk. Az evolúció
történetében pár ezer év semmit nem jelent, csupán egy szemvillanás.
Tehát ide csöppentünk. Eredeti élőhelyünk és táplálékaink helyett
körbevesz a mesterséges környezet, a mesterséges élelmiszerek
mesterséges ízfokozókkal - mi pedig nyomorultak nem értjük, hogy mitől
bolondulnak meg a műszereink...
MSG A TUDOMÁNYBAN
Számos állatkísérletet végeznek
egereken. Kicsi egereken, nagy egereken, szürkén és fehéren. Normális
alkatú és elhízott egereken. Itt a bibi, ugyanis kifejezetten elhízott
egér alapvetően nem létezik... A tudománynak szüksége volt egy olyan
standard eljárásra, amivel úgymond "kövér egereket lehet gyártani" a
különböző kísérleteikhez. Ez az eljárás pediglen kérem szépen az MSG-vel
történő táplálás.
Érzékelitek ezt? Nem arról van itt szó, hogy egereken vizsgálva azt találták, hogy az MSG ezt meg azt okozza. Nem. KONKRÉTAN ez a hivatalos eljárás akkor, ha elhízott egerekre van szükség!
További kísérletekkel bebizonyították,
hogy az MSG-vel rendszeresen etetett állatok étvágya körülbelül 40%-al
növekedik, valamint hogy az ilyen módon felszedett súlytöbblettől szinte
lehetetlen megszabadítani őket - tekintet nélkül a diéta és testmozgás
intenzitására. A fiatal kortól MSG-vel etetett egerek a későbbi életük
során is végig előnyben részesítették az alacsony értékes
tápanyag-tartalmú, ugyanakkor magas szénhidrát tartalmú tápokat. (Ez egészen úgy hangzik, mintha egy ember tinédzserről beszélnénk, hmm..?)
Ami érdekes még a történetben, hogy nem
az MSG által okozott étvágy, és így az esetleges többlet tápanyag
felvétel okozta az elhízást, hanem maga az MSG.
Nos.
Ezt etetik velünk az élelmiszeripari
cégek, ezt teszik a fűszerekbe, a mirelit pizzába, a chipsbe, a
melegszendvics krémbe, a csokolédába, minden gyorséttermi ételbe,
tejtermékekbe, mindenbe mindenbe mindenbe! A közöny és a felelőtlenség
elképesztő méreteket öltött...
MIÉRT?
Mert
ebben van a pénz - természetesen. Gondoljunk csak bele... Adott egy
anyag, ami képes bármilyen ízt felfokozni úgy, hogy a fogyasztónak a
"mennyeien finom" érzetet adja, növeli az általános étvágyat, további
fogyasztásra késztet és még olcsó is. Minimális extra befektetéssel ily
módon elképesztően megugrik a bevétel rövid időn belül, a függővé vált
fogyasztók pedig életük végéig jó és hűséges vásárlóink lesznek. A hatás
pedig ezen felül tovább hatványozható a megfelelő reklám
megválasztásával: lényeg, hogy legyenek benne szép emberek, akik
mosolyognak és éppen nagyon nagyon boldogok, tele barátokkal és boldog
pillanatokkal. Blöe.
- Az MSG az ízérzékelésen keresztül becsapja az agyunkat,
elhiteti velünk, hogy amit eszünk, az tápanyagokban és fehérjében
gazdag. Emiatt még többek kívánunk belőle, és a későbbiekben újra
fogyasztani szeretnénk az adott terméket.
- Az MSG inzulin termelésre készteti a hasnyálmirigyet,
amely hormon elsődlegesen felelős a zsírraktározódás serkentéséért és
az éhségérzet kialakulásáért. Sajnos nem elég csupán a glikémiás indexre
figyelni, ugyanis a szénhidrátot egyáltalán nem tartalmazó, de MSG-vel
ellátott ételek ugyancsak hatalmas inzulinszint ugrást képesek okozni! A
cégek így máris elérték a céljukat: a nyomorult delikvens állandóan
éhes marad és sóvárog a termékeik után.
- A szervezet az MSG többletet GABA vegyületté alakítja. A GABA függőség kialakulásához vezethet, mert nyugtató jellegű, az agyban a váliumhoz hasonló hatást produkál.
- Olcsó: az MSG-vel
bőven ellátott ételek olcsók, mindenki számára könnyedén elérhetőek,
gyakorlatilag az élelmiszerek tömegtermelési alapját képezik. Végtére
is, miért lenne drága egy olyan termék, amelyben alig van értékes, drága
előállítási költségű, valódi tápanyag (pl. zacskós "hús"leves)...? Ez duplán jó: a termelőnek csökkenti a termelési költséget, míg a vásárló elérhető áron hozzájuthat vágyai tárgyához.
MIT OKOZ MÉG AZ MSG?
A
blogon a helye ennek a szernek, mert hatalmas mértékben hozzájárul a
fékezhetetlen éhségérzet kialakulásához, az elhízáshoz, a nehéz fogyás
kialakulásához, a szénhidrát függőséghez és mert szinte lehetetlen
kikerülni. Sajnos tényleg az. Legközelebb amikor vásároltok, nézzetek
csak körül, olvassatok el néhány összetevő listát! A tények
elkeserítőek...
Azon felül tehát, hogy a blog fő célja -
a testileg és lelkileg egészséges személy megszületése, stabil életmód
kialakítása és fenntartható, egészséges étkezéssel elért fogyás
kivitelezése - gyakorlatilag összeegyeztethetetlen az MSG elfogadásával,
nem csak a hízással van itt a probléma.
Bizonyított, hogy a rákos
megbetegedésekben szenvedők szervezetében többnyire kimutathatóan
magasabb a glutamát szintje, ugyanakkor pedig számos tudományos
publikáció született a glutamát-blokkoló kezeléseknek alávetett egyének
jobb túlélési rátáját illetően. Egy kutatás rámutat a tényre, miszerint
az azonos stádiumban lévő tüdőrákban szenvedők közül azok között volt a
legmagasabb a túlélési arány, ahol a szervezet glutamát szintje a
legkisebb volt.
GLUTAMINSAV ELNEVEZÉSEK
... avagy a kerülendő dolgok listája. Én
őszintén azt gondolom, hogy amíg az embernek nincsen egy vasbeton
fallal körülvett gazdasága, addig sajnos ezeket a dolgokat nem fogja
tudni teljes mértékben kizárni az életéből. De azért meg kell
próbálni...
>> Katt ide a listáért glutamat.pdf <<
Források:
http://en.wikipedia.org/wiki/Monosodium_glutamate
http://hu.wikipedia.org/wiki/Umami
http://www.sciencemag.org/content/164/3880/719.short
http://msgtruth.org/obesity.htm
http://www.msgexposed.com/studies-show-msg-fed-mice-became-grossly-obese/
www.pnas.org/cgi/content/abstract/98/11/6372
www.pnas.org/cgi/content/full/98/11/5947
http://www.msgtruth.org/cancer.htm
http://online.wsj.com/article/SB119706514515417586.html?mod=weekend_leisure_banner_left
http://www.msgtruth.org/avoid.htm
http://www.whale.to/a/msg_and_cancer.html
http://www.msgtruth.org/whatisit.htm
Dr. Kiss Péter: Perinatális kezelések hatása újszülött patkányok korai idegrendszeri fejlődésére (2008, PhD értekezés, PTE-ÁOK Anatómiai Intézet)
Reglődi Dóra: A PACAP neuroprotektív és általános citoprotektív hatásainak vizsgálata in vitro és in vivo modellekben (2009, MTA doktori értekezés, PTE-ÁOK Anatómiai Intézet)
John W. Olney: Brain Lesions, Obesity and Other Distrubances in Mice Treated with Monosodium Glutamate (Science 9 May 1969)"
shapeshifter@lifetilt.hu
Forrás: lifetilt.blog.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.