2015. február 1., vasárnap

A férfi, aki megjósolta az euró összeomlását a svájci frankkal szemben, újabb ijesztő előrejelzést tett


A férfi, aki 60 nappal ezelőtt figyelmre méltó módon jósolta meg az euró összeomlását a svájci frankkal szemben, egy újabb félelmetes előrejelzéssel állt elő. Egon von Greyerz egy interjúban beszél a kétségbeesett központi bankokról, a hatalmas veszteségekről és a teljes globális összeomlásról.

Eric King: Egon, az Európai Központi Bank nemrég jelentett be egy 1,1 trillió eurós csomagot, egy kétségbeesett kísérletet, hogy leküzdje a deflációt.

Greyerz: Ezek a központi banki döntések gyakorlatilag nincsenek hatással hosszabb távon a mögöttes gazdaságra. Azt tették, amit tenniük kellett, mert az európai bankrendszer és a gazdaság súlyos helyzetben van.

A központi bankok még mindig azt hiszik, hogy pénznyomtatással be tudják indítani a gazdaságukat, és meg tudják menteni a pénzügyi rendszert. De nem ez a helyzet. Nincs esély megváltoztatni az eladósodott és csődbe ment európai gazdaság kimenetelét.

Annak ellenére, hogy rövid távú hatással lesz a piacokra, az embereknek meg kell érteniük, hogy ez csak még több adósságot teremt, melyek soha nem kerülnek visszafizetésre. De az EKB most egy húron játszik, mert sajnos egyetlen dolgot tudnak csak, hogyan kell pénzt nyomtatni.

Amint világossá válik, hogy ez az új pénznyomtatási program is egy kudarc, az EKB fel fogja gyorsítani a pénz nyomtatását. Ennek az lesz a hatása, hogy gyorsan csökkenni fog az euró vásárlóereje, és még nagyobb káoszhoz vezethet Európában. Kiemelkedően fontos, hogy a befektetők megvédjék magukat a közelgő vagyon megsemmisüléssel szemben.

Katasztrofális jóslat bontakozik ki

Eric King: Egon, figyelemre méltó pontossággal jósolta meg, mint kiderült, a Svájci Nemzeti Bank 58-szigma piacot sokkoló lépését. A Fehér Ház egykori tisztviselője Dr. Philippa Malmgren elmondta, hogy a központi bankokba vetett hit mostanra darabokban hever a Svájci Nemzeti Bank lépése következtében keletkezett hatalmas veszteségeik miatt, mely megszegte garanciáját, hogy érvényben tartja az árfolyamrögzítést.

Greyerz: Még nem tudjuk, mennyi a veszteség teljes összege a Svájci Nemzeti Bank történelmi döntésének utóhatásaként, de azt tudjuk, hogy óriási. A svájci frank másodpercek alatt az egekbe szökött, és a veszteségek világszerte megdöbbentőek, és már elgendőek ahhoz, hogy a valutaváltó helyek és a fedezeti alapok összeomlását okozzák. De a veszteségek hatással vannak a nagyobb bankokra és a központi bankokra is.

A Svájci Nemzeti Banknak még mindig hatalmas vesztes pozícióktól kell megszabadulnia

Példaként a Svájci Nemzeti Banknak nagyjából 500 milliárd svájci frankja van elsősorban euróban és dollárban. A veszteségek ezen devizapozíciókon az első napon körülbelül 30 százalékosak voltak. Tehát a Svájci Nemzeti Bank jelenleg mintegy 80 milliárd frank nem realizált veszteségen ül.

Az elkövetkező hónapokban és években a SNB-nek csökkentenie kell mérlegének méretét. Így el kell majd adniuk az eurójukat, és svájci frankot kell vásárolniuk. Ennek hatása az lesz, hogy tovább erősítik a svájci frankot, ami még nagyobb nyomást gyakorol a svájci gazdaságra. Szóval ez egy ördögi kör a számukra.

Teljes globális összeomlás

Ez az, amit minden központi bank tett, hogy saját magukat ejtették csapdába. Nulla, vagy negatív kamatlábaik vannak, egyre több pénzt nyomtatnak, és még több eszközt vásárolnak, amit nem tudnak eladni, és sokkal kevesebbet érnek, mint amennyit fizettek értük. Tehát minden egyes központi bank a világon csődbe ment, sohasem fogják megkapni azt az árat, amennyit az eszözeikért fizettek. Ez az oka, amiért a pénzügyi rendszer nem fogja túléni Eric, és egy teljes globális összeomlás áll előttünk.

Az Egon von Greyerz-el készült interjú hangfelvétele itt hallgatható meg:


King World News

Forrás: Új Vilgtudat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.