2014. november 9., vasárnap

10 komoly egészségügyi veszély, amit a fluorid okozhat


Ismered a fluorid egészségügyi veszélyeit? Tudtad például, hogy a fluorid terméketlenséget okozhat, károsíthatja a csontokat, és korai pubertást okozhat a gyerekeknél?

A víz fluorozását számos országban betiltották már, köztük Kínában, Ausztriában, Belgiumban, Finnországban, Németországban, Dániában, Norvégiában, Svédországban, Hollandiában, Magyarországon és Japánban. Szinte az összes európai vízellátás fluorid-mentes.

A fluorid mégis sok ország vízellátásában jelen van. Vagyis ugyanúgy megtalálható a gyümölcslevekben, üdítőitalokban, feldolgozott élelmiszerekben és bébitápszerekben is.

Fluorid források

Sokan hiszik azt, hogy elkerülhetik a fluoridot, ha fluoridmentes fogkrémet használnak. Azonban a fluorid a fogkrémen kívül számos más dologban megtalálható. Szinte az összes ital, ami a boltokban és éttermekben található, csapvízzel készül. Azok az emberek, akik fogyasztanak a csapvízzel készült italokból, szép mennyiségű hozzáadott fluridot vesznek magukhoz.

A fluoridot a következő dolgok tartalmazhatják:

Fluoridos fogkrém
Bébitápszer
Fluoridos vízben főtt ételek
Konzerv és éttermi ételek
Mechanikusan csontozott csirke (csirkefalatok)
Teflon edényben főzött élelmiszerek
Szénsavas üdítőitalok
Gyümölcslé (kivéve, ha frissen facsart)
Sör és bor (kivéve, ha azokat Európából hozták be, vagy más olyan országból ahol nem fluorozzák a vizet)
Kávé és tea (ha fluoridos a víz)
Csomagolt és feldolgozott élelmiszerek
Érzéstelenítők
Fluoridos só
Cigaretta

A fluorid 10 egészséget veszélyeztető hatása:

1. A fluorid szervezetben történő felhalmozódása

A fluorid felhalmozódik a szervezetben. Egy egészséges felnőtt veséi 50-60 százalékban kiválasztják a bevitt fluoridot. A fennmaradó fluorid felhalmozódik a testünkben, általában a csontokban és a tobozmirigyben. Csecsemők és gyerekek veséje kevesebb fluoridot képes kiválasztani, ezért a csontjaik akár 80 százalékát is elnyeli az elfogyasztott fluoridnak. A fluorid koncentráció egész életünk során növekszik.

2. Fluorid és a cumisüvegből táplált babák

A cumisüvegből táplált csecsemők kapják a legnagyobb adag fluoridot. Mivel gyakorlatilag ez egy folyadék alapú táplálkozás, a tápszerrel táplált csecsemők vannak a fluoridnak leginkább kitéve. A fluorozott víznek kitett csecsemőknél már többször kiderült, hogy a fogászati fluorózis jelentős kockázati tényező életük későbbi szakaszára nézve. Ennek hatására a fogászati kutatók azt javasolták, hogy a szülők az újszülöttek esetében ne használjanak fluorozott vizet

3. Fluorid és a szaporodási problémák

Az állatoknak adott nagy dózisú fluorid tönkretszi a hím szaporodási rendszert. A fluorid károsítja a spermát, és számos faj esetében növeli a meddőséget.

Egy amerikai epidemiológiai tanulmány kimutatta, hogy megemelkedett a meddőség aránya olyan párok esetében, akik 3 ppm vagy magasabb fluorid tartalmú vizet biztosító területeken élnek. Két másik tanulmány pedig alacsony tesztoszteron szintet mutatott ki a magas fluorid szint miatt az adott területeken.

4. Fluorid és az agy károsodása

Úgy tűnik, hogy a fluorid képes zavart okozni az agyi funkciókban. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala (EPA) a fluoridot azon közel 100 vegyianyag közé sorolja, amelyekről jelentős bizonyítékok állnak rendelkezésre, hogy neurotoxicitást okoznak. Az állatokon végzett kísérletek azt mutatják, hogy a fluorid felhalmozódik az agyban, és megváltoztatja a mentális viselkedést. Több mint 100 állatkísérlet igazolta, hogy a fluorid károsítja az agyat, és hatással van a tanulási képességekre és a viselkedésre.

A fluorid hozzáadásának szószólói azzal szálltak szembe, hogy ezek az állatokon végzett tanulmányok érvénytelenek, mert nagy dózisú fluoridot használtak. Ugyanakkor a tény az, hogy 5-20-szor több fluoridot használtak azért, hogy elérjék ugyanazt a plazma szintet patkányoknál, mint ami átlagosan embereknél mérhető. Egy másik állatkísérlet az alacsony dózisú fluorid hatásait tanulmányozta. Ebben a vizsgálatban a patkányokat egy éven keresztül 1 ppm fluorid tartalmú vízzel táplálták (ugyanezt a mennyiséget használják például amerikában a csapvíz esetében), nátrium-fluorid vagy alumínium-fluorid segítségével. Ezeknél a patkányoknál változások léptek fel az agyban és a vesében, az agyban fokozott lett az alumínium felvétele, és a béta-amiloid lerakódása volt a jellemző, amelyek mind felelősek az Alzheimer-kór kialakulásáért.

5. Fluorid és a csökkent intelligencia

Folytattak tanulmányokat Kínában, Iránban, Indiában és Mexikóban, hogy kimutassák a fluoridnak való kitettség és az alacsonyabb intelligencia közötti összefüggést. Egy kutatócsoport becslése szerint a fluorid 1,9 ppm koncentrációban csökkentheti az intelligencia hányadost, míg egy friss tanulmány előzetesen intelligencia hányados csökkenést talált gyermekek esetében 0,3-3 ppm szint esetében. A tanulmány szerzői utólag arról számoltak be, hogy 1 ppm fluorid növekedés, melyet a vizeletben mértek, 0,59 értékkel csökkentette az intelligencia hányadost.

6. Fluorid és a korai serdülőkor

A csökkent IQ nem az egyetlen neurotoxikus hatása a fluoridnak. Tanulmányok kimutatták, hogy összefüggés van a fluoridnak való kitettség és a csökkent vizuális-térbeli tájékozódás között, míg három másik tanulmány összefüggést mutatott ki a születés előtti fluorid kitettség és a magzati agykárosodás között.

A fluorid a tobozmirigyet is befolyásolja. Jennifer Luke tanulmánya azt mutatta, hogy a fluorid képes nagyon magas szinten képes felhalmozódni az emberi tobozmirigyben. Luke doktori disszertációjában azt is bemutatta, hogy az állatksérletek során a fluorid hatására csökkent a melatonin termelés, ami egy korábbi serdülőkort eredményezett. (1)

Összhangban Luke megállapításaival az egyik legkorábbi fluorizálási vizsgálat az USA-ban azt jelentette, hogy a fluorozott közösségben élő fiatal lányok általában 5 hónappal korábban kezdtek el menstruálni, mint a nem fluorozott közösség lány tagjai.

7. Fluorid és a pajzsmirigy működése

A fluorid negatívan hat a pajzsmirigy működésére. Ukrajnában Bachinsky talált csökkent pajzsmirigy működést egyébként egészséges emberek között a vízben található 2,3 ppm fluorid szint esetén. A 20. század közepén számos európai orvos írt elő fluoridot, hogy csökkentsék a pajzsmirigy működését annak túlműködése esetén.

Galletti és Joyet klinikai vizsgálatai szerint (1958) a pajzsmirigy túlműködése csupán 2,3-4,5 mg napi fluorid bevitel esetén csökkent. Az amerikai Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Minisztériuma (DHHS, 1991) ezt a megállapítást olyan szempontból becsülte meg, ami szerint a fluorozott közösségekben a teljes kitettség napi 1,6-6,6 mg is lehet. Ez figyelemre méltó tény, különösen ha figyelembe vesszük a burjánzó és egyre növekvő pajzsmirigy műkédési problémákat az Egyesült Államokban, és más országokban is. A pajzsmirigy elégtelen működésének tünetei közé tartozik a depresszió, a fáradtság, súlygyarapodás, izom- és ízületi fájdalmak, emelkedett koleszterin szint, és a szívbetegség. 2010-ben a második leggyakrabban felírt gyógyszer a Synthroid (sodium levothyroxine) volt, ami egy hormonpótló gyógyszer pajzsmirigy elégtelenség esetében.

8. Fluorid és az ízületi gyulladás

A fluorid ízületi gyulladás tüneteket okoz. A csontváz fluorózisa az ízületi gyulladás tüneteit utánozza. A Chemical & Engineering News-ban publikált cikk szerint, "Mivel néhány klinikai tünet utánozza az ízületi gyulladást, a csontrendszer fluorózisának első két fázisa könnyen téves diagnózist eredményezhet. Az amerikai közegészségügyi hivatal (CDC) szerint az amerikaiak egyharmada az ízületi gyulladás valamilyen formájában szenved. Kevés vizsgálatot végeztek annak megállapítására, hogy az ízületi gyulladás magas előfordulási aránya Amerikában és más országokban összefüggésben lehet-e a növekvő fluorid kitettséggel.

9. A fluorid károkat okoz a csontokban

Egy korai vizsgálat (Newburgh-Kingston 1945-55) kétszeres növekedésről számolt be a fluorozott közösségekben a gyermekek csont elváltozásával összefüggésben. 2001-ben María Teresa Alarcón-Herrera összefüggésről számolt be a fogászati fluorózis súlyossága, valamint a gyerekek és felnőttek csonttöréseinek gyakorisága között a magasan fluorozott területeken Mexikóban. (2)

10. Fluorid és az idősek csípőtáji csonttörései

A Fluorid növelheti az idősek csípőtáji töréseit. Nagy dózisú fluoridot (átlagosan 26 mg naponta) használtak csontritkulásban szenvedő betegek kezelésére annak érdekében, hogy megkeményítsék a csontokat, és csökkentsék a törések arányát. Ez a kezelés gyakorlatilag még nagyobb számú töréshez vezetett, különösen a csipőtáji törések száma nőtt meg. Egy tanulmány hat kínai faluban vizsgálta a csípőtáji töréseket, és azok növekedéséről számolt be, ahogy a fluorid 1 ppm-ről 8 ppm-re emelkedett.

Hogyan kerülhető el a fluorid?

Kerüljük a feldolgozott és csomagolt élelmiszereket
Vásároljunk fluorid-mentes fogkrémet
Kerüljük a fluoridos kezelést a fogorvosnál
Szűrjük meg a csapvizet
Ne igyunk szénsavas üdítőt, vagy kávét, jeges teát az éttermekben
Ne igyunk palackozott vizet (kivéve az európai vizet), mivel az rendszerint fluoridos
Rendeljünk európai ásványvizet az éttermekben
Igyunk Európából behozott bort és sört
Ne használjunk csapvizet, ha a babát tápszerrel etetjük
Ne dohányozzunk
Ne használjunk Teflonos konyhai edényeket

Források:

(1) - http://www.icnr.com/articles/fluoride-deposition.html
(2) - http://www.fluorideresearch.org/342/files/FJ2001_v34_n2_p139-149fig.pdf

Cheeseslave
Új Világtudat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.