2014. november 27., csütörtök

Tudósok olyan kristályokat hoztak létre, melyek lehetővé teszik a víz alatti légzést


Dán kutatók egy lépéssel közelebb kerültek azon emberek megsegítéséhez, akik légzési nehézségekkel küszködnek, egy forradalmian új adszorpciós kristállyal. (1) A Dél-dániai Egyetem kutatócsoportja által kidolgozott kristályos anyagok képesek kivonni az oxigént mind a levegőből, mind a vízből, ami végeredményben a nagyméretű oxigéntartályok végét is jelzi.

A forradalmi kristályos anyag nagy koncentrációban képes megkötni és tárolni az oxigént, majd a felhasználó számára szükséges idő alatt fel tudja szabadítani. Ez az új felfedezés a mélytengeri búvárok számára is hasznos lehet, ami egyfajta szuperhőssé téve őket lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig legyenek képesek oxigénpalack nélkül a víz alatt maradni.

A normál emberi szervezet csak 12%-nyi oxigénnel működhet az őt körülvevő levegőben, de mi van, ha nagyobb koncentrációban van rá szükségünk?

Ez volt a Dél-dániai Egyetem és az ausztrál Sydney Egyetem segítségével készült tanulmány fő témája.

Christine McKenzie professzor volt a tanulmány egyik vezetője Jonas Sundberg, a Dél-dániai Egyetem Kémia és Gyógyszerészeti Fizikai Tanszékének munkatársa mellett.

A vizsgálat során egy teli vödör (10 liter) mikroszkopikus szemcsét használtak, és megállapították, hogy azok szinte teljesen magukba szívták egy szoba minden oxigénjét. Christine McKenzie professzor a következőket mondta:

"A laborban láthattuk, ahogyan az anyag a körülöttünk lévő levegőből magába szívta az oxigént."

Az új anyag kisebb, ezért könnyebb szállítani, mint az ugyanezt az eredményt produkáló jelenleg használt anyagok. McKenzie professzor hozzátette:

"Néhány szem a kristályból egy lélegzetvételre elég oxigént tartalmaz, és képes egy búvár körül a vízből annyi oxigént kivonni a vízből, hogy a búvárnak gyakorlatilag néhány szemnél nem kell belőle több. Amikor az anyag oxigénnel telített, össze lehet hasonlítani egy tiszta, nyomás alatt lévő, oxigént tartalmazó tartállyal, a különbség az, hogy ez az anyag háromszor annyi oxigént képes tárolni."

McKenzie professzor a következőket is elmondta:

"Ezen új anyag esetében fontos szempont, hogy nem visszafordíthatatlanul lép reakcióba az oxigénnel annak ellenére, hogy egy úgynevezett szelektív kemiszorpciós folyamat során nyeli el az oxigént. Az anyag egyaránt érzékeli és tárolja az oxigént, így használni lehet az oxigén megkötésére, tárolására és szállítására is, olyan, akár egy szilárd, mesterséges hemoglobin."

Teljesen váratlan szempont a fejlesztés során, hogy kiderült, az oxigén tárolásának ezen folyamata teljesen természetes. A kobalt fém, amely lényeges összetevője az új kritályos anyagnak, szabályozza a felszívódás folyamatát. Ez biztosítja az új anyag molekuláris és elektronikus szerkezetét, amely azt a képességét adja, hogy kivonja az oxigént a levegőből.

Christine McKenzie tovább magyarázza:

"Az is érdekes tulajdonsága, hogy az anyag képes sokszor elnyelni majd kibocsátani az oxigént anélkül, hogy elveszítené ezt a képességét. Olyan, mint amikor egy szivacsot vízbe mártunk, majd kicsavarjuk belőle, majd a folyamatot újra és újra megismételjük."

McKenzie professzor arra is rávilágít, hogy számos olyan körülmény van, melyek befolyásolják a folyamatot, és amelyek hatással lehetnek az adszorpciós eljárás során eltelt időre. Mindezek ugyanannak az anyagnak a különböző verzióit eredményezik. Ezért különböző lehetőségek lesznek, hogy irányítsák a kibocsátás idejét.

Az oxigén elnyelő kristály potenciális hatással lehet mind orvosi területeken, mind az űrkutatásban.

(1) - http://hu.wikipedia.org/wiki/Adszorpció

Tudományos források:

http://www.sdu.dk/en/Om_SDU/Fakulteterne/Naturvidenskab/Nyhed
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/09/140930113254.htm
http://news.discovery.com/adventure/new-crystal-could-let-divers-bre
http://www.independent.co.uk/news/science/scientists-create-crystal

Collective Evolution

Forrás: Új Világtudat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.