2014. november 9., vasárnap

Kiakadt Netanjahun, le is mondott az izraeli miniszter

Amír Perec környezetvédelmi miniszter vasárnap benyújtotta lemondását, tiltakozásul a kormány politikája ellen - közölte az izraeli közszolgálati rádió. 
 
Amír Perec
 
 
Benjámin Netanjahu miniszterelnök egy olyan pontra ért el, amely után ő már nem képes tovább szolgálni kormánya minisztereként, jelentette ki Amír Perec szombat este.

Perec centrista Tnua (Mozgalom) nevű koalíciós párt képviseletében nyerte el miniszteri tárcáját, és az MTI tudósítása szerint lemondási szándékát elsőként a párt elnöknőjével, Cipi Livnivel közölte. Livni elfogadta döntését.

Az izraeli parlament, a kneszet vasárnap szavaz első alkalommal a jövő évi költségvetés ügyében, és a visszavonuló miniszter közölte a tévé riportereivel, hogy a kormány javaslatait társadalomellenesnek tartja és ezért nem hajlandó megszavazni őket. Amír Perec azt is kijelentette, hogy Netanjahu bizonyos ügyekben, például a jeruzsálemi zavargások kérdésében nem a megoldást jelenti, hanem magát a bajt.
Az interjú után a kormányfőhöz közelálló politikusok úgy vélték, hogy Netanjahu meneszti Perecet, de ő ezt megelőzve maga adta be lemondását. Amír Perec a kormány vasárnapi ülésén is élesen támadta a miniszterelnököt.

Az utóbbi hónapokban földrengésszerű változások mentek végbe, és a miniszterelnök ahelyett, hogy kormányozna és megoldásokat találna, a bűnbakokat keresi

- jelentette ki. A Ynet, a Jediót Aharonót című újság honlapja szerint Amír Perec nincs egyedül lesújtó véleményével, és a Tnua párt több vezető politikusa szerint el kellene hagyniuk a jobbközép koalíciót.
Szakértők ezért egyre valószínűbbnek tartják a jobbközép koalíció felbomlását, és az idő előtti választások kiírását, esetleg már jövőre.

Forrás: index.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.