2014. november 10., hétfő

Oroszországban kidolgoztak egy gyógyszert a Parkinson-kór elleni küzdelemre

© Fotó: East News/AMELIE-BENOIST / BSIP


Az orosz idegtudósok kidolgoztak egy új gyógyszert a Parkinson-kór ellen. Az Oroszország Hangja Mihail Ugrjumov vezető orosz neurofiziológushoz fordult a részletekért.

Ugrjumov professzor a Fejlődésbiológiai Intézet neuroendokrin laboratóriumának vezetője, ahol a Parkinson-kór elleni küzdelemre kifejlesztett új szerrel klinikai vizsgálatokat végeznek. A professzor megjegyezte, hogy nem a betegség elleni gyógyszerről van szó, hanem annak a fejlődését leküzdő szerről.
A neurodegeneratív betegség olyan betegség, amely során az idegsejtek lassan elpusztulnak. Ezek közé tartoznak a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór betegségek is. Ezek halálos betegségek. A világ egyetlen egy országában sem gyógyítottak még meg ilyen betegeket, mivel mikorra már nyilvánvalóvá válnak a tünetek, az orvosnak már nincs mit tennie: az ember mozgásáért felelős agyi neuronok már elpusztultak addigra. Innen az egyszerű következtetés: a betegség diagnózisát évekkel a tünetek megjelenése előtt kell felállítani.
A Parkinsor-kór évtizedeken át látens formában alakulhat ki mindenféle jel nélkül, mivel az emberi agy rengeteg kiegészítő lehetőséggel rendelkezik. Amikor egyes neuronok elhalnak, a többi igyekszik átvenni azok szerepét. Így a betegség tünetei nem akkor jelennek meg, amikor elpusztulnak a mozgásért felelős neuronok, hanem akkor, amikor már az azok szerepét átvevő neuronok is működésképtelenné váltak. Ebben az esetben már semmilyen gyógyszer sem segít.
Ha az ellenséget nem lehet legyőzni, akkor erős védelmet kell felépíteni ellene – állítja Ugrjumov professzor. Az Alzheimer-kórt korai stádiumban kell felismerni, vagyis akkor, amikor még nincsenek külső jelek. A kezelés korai szakaszban történő megkezdésével évekkel, vagy talán élethossziglan is meghosszabbítható a tünetmentes Parkinson-kór időszaka – állítja Ugrjumov professzor.
Valószínűleg az ilyen betegségek kezelésének alapját a neuronok pusztulástól való védelme fogja képezni.Javasoljuk, hogy az ember idegrendszerében keletkező fehérje molekulának az általunk létrehozott analógját használják, ami képes megakadályozni a sejtek pusztulását, köztük a neuronokét is. Ezek a fehérje molekulák segítik és táplálják a működőképes neuronokat. Oroszországban mintegy 30 kutatóintézet dolgozik a Parkinson-kór korai szakaszában történő gyógymód kidolgozásáért. Úgy vélem, hogy az elkövetkező 5 évben ez a probléma megoldódik. Egyes gyógyszeres terápiák már a klinikai tesztelések stádiumában vannak.
Az Oroszországban kidolgozott szer a Parkinson-kór gyógyszeres kezelésére már a legjobbnak számít a hatékonyság-biztonság szempontjából. A szert Oroszországban fogják gyártani, az ára pedig alacsonyabb lesz, mint a külföldi gyógyszereké.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.