2014. november 17., hétfő

Sikeres leszállás az üstökösmagra

Több mint tízévnyi utazást követően a Rosetta-űrszonda leszállóegysége magyar idő szerint 17.03-kor földet ért a Csurjumov-Geraszimenko-üstökös magjának felszínén. A leszállás során a rögzítőhorgonyok nem lőttek ki, és lehetséges, hogy a Philae talajt érés után újra felemelkedett, majd visszaesett, azonban jelenleg stabilan áll. A küldetés sikere nagy valószínűséggel nincs veszélyben.

Fúvóka nélkül is elindult
Szerda reggel a Rosetta leszállóegysége, a Philae levált az űrszondáról, miután némi tanakodás után megkapta a negyedik zöld jelzést is a földi irányítóközponttól. A hétórás ereszkedés végén a szakemberek rázós leszállásra számítottak, ugyanis a leszállóegységet az utolsó pillanatban a talajhoz szorító fúvóka a jelek szerint elromlott (vagy legalábbis nem jelezte, hogy működőképes lenne).

A leválás hibátlanul lezajlott, a leszállóegység lábai kinyíltak, a Philae kommunikálni kezdett a Rosettával, mely némi pályamódosítással kissé távolabb húzódott az üstökösmagtól. A hétórás ereszkedés végén a Philae magyar idő szerint 17.03-kor, a karok csillapítási adatai alapján simán landolt az üstökösmag felszínén, azonban valamiért nem lőtte ki a rögzítőhorgonyokat, melyek teljesen stabilizálták volna a talajon.

A Philae búcsúfotója a Rosettáról a leválás után.
Forrás:ESA
A földi irányítóközpontban jelenleg is dolgoznak azon, hogy valamiképpen kilövésre bírják a horgonyokat, azonban az általunk megkérdezett szakértők szerint a leszállóegység így is stabilan befúrta magát a talajba, és semmilyen olyan eseményre nem számítanak, mely veszélybe sodorhatná a Philae stabilitását, és ezzel a küldetés teljesítését.
A rádiójelek leszállást követő fluktuációiból a földi irányítás végül azt a következtetést vonta le, hogy a leszállóegység talajt érés után visszapattanhatott, és kicsit odébb sodródhatott a felszínen, a napelemek teljesítményingadozásának mintázata pedig arra utalhat, hogy a stabilizáló lendkerék leállítása után a leszállóegység elfordult. Két óra elteltével az elektromos rendszer ingadozásai elültek, a Philae stabil rádiójelet ad, ami arra utalhat, hogy a leszállóegység nyugalomba került.
"Meglehet, hogy ma nemcsak egyszer, de kétszer is landoltunk" -, mondta Stephan Ulamec, a német űrközpont (DLR) vezetője.
Már így is hatalmas sikerA leszállóegység tudományos adatgyűjtése már néhány óra után hatalmas sikernek mondható, hiszen az üstökösök anyagát vizsgáló korábbi küldetések (az amerikai Stardust és a japán Hayabusa) nem tudták vizsgálni a felszíni anyag mélyebb szerkezetét, csak pormintákat vettek. A Philae optimális esetben akár fél évig is végezhet méréseket, azonban ekkorra a Napközelbe érő üstökös felszínén annyira felmelegszik, hogy műszerei sorra felmondják a szolgálatot.

A leszállóhely, Agilkia a Philae fedélzeti kameréjával, mindössze 3 km magasságból
Forrás: ESA
A Rosetta hamarosan újabb manőverbe kezd, így - mivel az űrszonda továbbítja a földre a leszállóegység adatait - csütötök reggel 7 óráig nem hallunk a Philae-ről. (A vártnál kicsit korábban megszűnt a rádióadás, azonban az irányítóközpont szerint ez nem aggasztó jelenség - meglehet, hogy a felszín egyenetlenségei hamarabb árnyékolták le a jeleket.) A legutóbbi képet a leszállóhelyről, vagyis Agilkiáról küldte, mindössze 3 kilométeres magasságból. Hamarosan további hírekkel jelentkezünk, reméljük reggelre érkeznek képek a felszínről is.
Forrás: origo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.