2015. március 8., vasárnap

Megkerült "Thor kalapácsa": Egy 1000 éves amuletten található rúnák megoldják a rejtélyt, hogy a Vikingek miért hordtak amuletteket, hogy megvédjék őket


A skandináv mitológiában Thor kalapácsa segített megakadályozni, hogy az óriások elpusztítsák Asgardot, az istenek égi otthonát.

Több ezer apró, összetett amulettet találtak szerte a Viking világban az első évezred óta, melyek erre a fegyverre hasonlítanak.

A kutatók éveken keresztül bizonytalanok voltak abban, hogy vajon az amulettek, az úgynevezett "thorshammer"-ek Thor kalapácsát, vagy valami egészen mást képviseltek.

Nem is olyan rég a régészek egy 10. századi thorshammer-t ástak ki Købelev mellett, Dánia Lolland nevű szigetén, amely végül lezárhatja a vitát arról, hogy Thor legendája hogyan befolyásolta a Viking ékszereket.

A legújabb lelet szokatlan, mivel rúnák vannak ráírva, mely elolvasva így hangzik: "Hmar x is", ami azt jelenti, hogy "Ez egy kalapács".

"Ez volt az amulett védő ereje, ami számított, és gyakran látjuk, hogy a thorshammer és a Keresztény keresztek együtt jelennek meg, mely kettős védelmet nyújtott," - mondta Peter Pentz, a Dán Nemzeti Múzeum régésze.








Ezt a tárgyat bronzból öntötték, és nyomokban ezüst, vagy ón és arany bevonattal rendelkezik, állítja egy beszámoló a Past Horizons régészeti weboldalon. (1)

Pentz elmondta, hogy hálás az ismeretlen rúna írónak, aki megerősítette, hogy ezek az amulettek Thor kalapácsát ábrázolják - a Viking kultúra tartós szimbólumát.

Azon tény, hogy az a személy, aki a kalapácsot készítette írástudó volt, a csodálat egyik forrása a régészek számára.

Azt állítják, hogy az amulett arra utalhat, hogy az írástudás elterjedt volt a kézművesek körében.

A rúnák magassága 3 és 7 milliméter, ezért nagy pontosságra volt szükség elhelyezni őket az amuletten.

A thorshammer mellett a régészek ezüst tű töredékeket és egy öntőformát is találtak, mellyel brossokat készítettek.

Ezek arra utalnak, hogy az ékszerkészítő műhely ott lehetett a közelben.

A Lolland-Falster Múzeum, mely bejelentette a felfedezést nem tervezi, hogy ásatásokat végeznek a Viking helyszínen Købelevnél, de elmondták, hogy tovább folytatják a fémdetektoros felméréseket.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.