2014. december 1., hétfő

Az Arktisz: Oroszország "aranytartaléka"

© Archív fotó: AP/Andrej Pronyin


A csökkenő olajárak nem befolyásolják Oroszország arktiszi projektjeit. Alekszandr Novak energiaügyi miniszter elmondása szerint a nehéz gazdasági körülmények nem ijesztik az orosz olajtársaságokat.

Olaj és gázkitermelés az Északi-sarkvidéken továbbra is jelentős profitot ad. Ez a régió nagyon ígéretes kilátásokat nyit Oroszország előtt. Szakértők szerint a sarkvidéki területek fejlesztése garantálja Oroszország energetikai és gazdasági biztonságát. Éppen az Arktisz szavatolja a jövőben hazánk függetlenségét – mondja Vaszilij Bogojavlenszkij orosz közgazdász:
Hozzávetőleges becslések szerint Oroszország egész kontinentális talapzatában mintegy 100 milliárd tonna kőolaj rejlik. Ennek körülbelül 80%-ka gáz komponens. A leggazdagabb a Barenc- és a Kara-tenger. Az Arktisz orosz kontinentális talapzatán a kitermelést 2003 óta folytatják. Ami pedig a szárazföldi részét illeti, itt már mintegy negyven éve dolgozunk, és kétségkívül ezt a munkát intenzívebbé kell tenni.
Oroszország aktívan fejleszti az Arktiszt. Az ásványi anyagok, köztük az energiahordozók hatalmas tartalékai rejlenek ott, amiket még nem tártunk fel. Itt található a feltáratlan kőolaj 13%-ka és a világ földgáztartalékainak egy harmada. Az Északi-sark összes gáztartaléka éppen Oroszország partjainál összpontosul.
Egyre nagyobb jelentőséggel bír az Északi-sark katonai értelemben is – véli Konsztantyin Szivkov hadtudományok doktora:
Geostratégiai szempontból az Északi-sark a legrövidebb út az amerikai és az euro-ázsiai kontinens között. Tehát ez a legrövidebb út az interkontinentális ballisztikus rakéták és stratégiai bombázók számára. Ráadásul az északi-sarki vizekben járőröznek a nukleáris fegyverekkel felszerelt orosz tengeralattjárók. Ugyanezekben a régiókban járőröznek a cirkáló rakétákkal felszerelt amerikai tengeralattjárók is, amelyek feladata orosz célpontok megtámadása. Tehát elkeseredett harcot fognak folytatni a Sarkvidékért.
De Oroszország nem mond le saját érdekeiről az Északi-sarkon, ezt többször ki is jelentettük a legmagasabb szinten. Oroszországhoz tartozik az Arktisz területeinek 40% -a, ez az Orosz Föderáció közel egyötöde. És ma éppen erre koncentrálódnak az állam kulcsfontosságú érdekei. A természeti kincsek biztosítják a nemzeti jövedelem több mint 10% -át, és az orosz export közel egynegyedét.
December 1-jén, az orosz Északi Flotta alapján kezdte meg munkáját az új stratégiai parancsnokság. Tervezik, hogy felszíni hajók és tengeralattjárók gyakran utaznak majd az Északi-sarkra. A Kotyelnij-szigeten megnyílt egy katonai bázis és repülőtér. Ennek feladata, hogy megvédje az olaj- meg gázlelőhelyeket, és szavatolja a biztonságos hajózást az Északi-tengeri útvonalon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.