2014. december 1., hétfő

Svédország kifogy a szemétből, csak 1%-a végzi hulladéklerakókban


Valami hihetetlen dolog történt Svédországban az elmúlt néhány évben, gyakorlatilag egy "újrahsznosítási forradalom", ha úgy tetszik. A svéd otthonok által termelt szemét jelenleg kevesebb mint 1 százaléka kerül végül hulladéklerakókba, a többi 99 százalékot újrahasznosítják, vagy komposztálják.

Svédország már évek óta világhírű a csodálatos és találékony hulladékgazdálkodási rendszeréről. Az ország 32 hulladékból energiát termelő erőművel rendelkezik, melyek az elégetett szemétből a svédországi távfűtés 20 százalékát, valamint 250 ezer svéd otthon villamos energia ellátását fedezik.

Sőt, Svédország annyira jól áll a hulladék hasznosításával, hogy az országnak most már 800 ezer tonna szemetet kell importálnia minden évben az Egyesült Királyságból, Írországból, Olaszországból és Norvégiából, hogy megfelelő szinten tudják működtetni az erőműveiket.

A svéd Hulladékgazdálkodás kommunikációs igazgatója, Anna-Carin Gripwell szerint, "A hulladék ma már egy árucikk, más, mint ami volt. Már nem csak hulladék, hanem egy üzlet."

Ez eléggé látványos, ha például összehasonlítjuk az amerikaiakkal, akik 2010-ben a hulladék mindössze 34 százalékát hasznosították újra a Környezetvédelmi Hivatal szerint, és az átlagos amerikai háztartás hulladékának több mint 50 százaléka hulladéklerakóba kerül, ez mintegy 136 millió tonna szemetet jelent összesen. Vannak szemetet égető létesítmények az Egyesült Államokban, de csak egy kis részét égetik el a hulladéknak, és egyébként a legtöbb elégetett hulladék a lerakókban végzi.

Magyarországon  - Európában a negyedik helyet jelentő - 19,8 százalékkal nőtt az újrahasznosítás mértéke a vizsgált időszakban (2001-2010), és 2010-ben a kommunális hulladék 21,4 százalékát használták fel újra. (1)

Mi a helyzet a környezeti hatásokkal?

Természetesen van némi vita a hulladékgazdálkodás és energiatermelés ezen módszere miatt, hiszen az égetés során füst keletkezik, ami mérgező, de sokan azzal érvelnek, hogy ez még mindig jobb megoldás, mint a tipikus hulladéklerakó. A világon az összes szemét több mint 40 százalékát égetik el, többnyire a szabadban, ami sokban különbözik a szabályozott, alacsony károsanyag kibocsátású folyamathoz, melyet Svédországban alkalmaznak. Ez teszi a svéd módszert sokkal inkább környezetbaráttá.

Elég sajnálatos, hogy jelenleg mindössze két lehetőség van, vagy szennyezzük a levegőt, vagy pedig a földet, mert annyi szemetet gyártunk, hogy nem tud anélkül eltűnni, hogy nyomot ne hagyna. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy a gyártók egyhamar leállítanák a nem újrahasznosítható termékek gyártását, így csak rajtunk múlik, hogy tudatosabbak legyünk abban, hogy mit fogyasztunk. A problémát a forrásánál kell megszüntetni.

Hogyan tehetünk mi is egy kicsit többet?

Svédország kiváló példája annak, hogy egy nemzet polgárai hogyan törődnek a környezetükkel és az ökológiai lábnyomukkal. Ha a svédek képesek újrahasznosítani a hulladék 99 százalékát, akkor mi miért nem? Nos, ezt bizonyára mi is elérhetjük, csak egy kicsit több erőfeszítést fog igényelni, hiszen valóban megéri. Hamarosan talán annyira természetes lesz számunkra, hogy nem is fogjuk erőfeszítésként felfogni, csak meg kell tennünk az első szükséges lépést.





(1) - http://energiahir.hu/kornyezetvedelem/hulladek-ujrahasznositas-europaban/

Collective Evolution

Forrás: Új Világtudat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.