2014. december 6., szombat

III. Richárd DNS-ének vizsgálata azt sugallja, hogy a jelenlegi brit királyi család nem rendelkezik királyi vérvonallal


A Leicesteri Egyetem DNS szakértői Dr Turi King (1) vezetésével már saját legkonzervatívabb becslése szerint is 99,999 százalék a bizonyossága annak, hogy III. Richárd (2) király csontvázát találták meg egy parkoló alatt Angliában.

Bár a holttestet 2012-ben fedezték fel, és 2013-ban feltételesen neki tulajdonították, a legutóbbi Nature Communications folyóiratban (3) megjelent DNS analízis hozzátett mindehhez egy "Trónok harca"-szerű csavart az angol korona történetével kapcsolatban.

Kezdetnek most már tudjuk, hogy nem volt az a sötét hajú ifjú, akit általában a művészeti ábrázolásokon látunk. Ehelyett szőke volt és kék szemű, mint Joffrey király a Trónok harcában. (4)

Úgy néz ki, hogy a DNS-ében megírt ősi részletek felrázzák a trónnal kapcsolatos állítások többségét - még a jelenlegi II. Erzsébet királynőét és a kedves Vilmos hercegét is.

De ez az a pont, ahol a dolgok követése trükkössé válik. III. Richárdnak nem voltak gyermekei, így vissza kell mennünk egészen dédapjáig, III. Eduárdig (5), ahol egy jelentős hasadás történt.



A DNS-t arra használták, hogy megerősítsék, hogy a csontváz III. Richárdé volt, akit az X-kromoszómája alapján azonosítottak, melyet az ember az édesanyjától örököl. A két élő leszármazottja, akiket arra használtak, hogy ezt megerősítsék mindketten nők, akik két X kromoszómával rendelkeznek.

Az Y kromoszóma, amely apai oldalon öröklődik az, ami valójában elrontja a dolgokat. Nagyon könnyű összevetni III. Richárd apai ági DNS-ét a férfi leszármazottakéval, mivel a királyi családfa jól dokumentált, de nem voltak képesek erre.

Ez azt jelenti, hogy valahol a vonal mentén valószínűleg volt egy vagy több "hamis apasági esemény", vagyis egy hölgynek egy másik férfitól született babája, de erről mélyen hallgattak.

Egy genetikai csaló a családfa férfi oldalán családi igényt tartott a koronára.


Hogy a dédapai ág melyik oldalán volt a szélhámos, már lehetetlen megmondani. Csak azt tudjuk, hogy III. Richárd Y kromoszómája nagyon ritka, és sem a múltbeli, sem a jelenlegi tagjai a királyi családnak a családfa ezen ágán nem rendelkeznek vele, kivéve a nővérét.

Ha III. Richárd valódi királyi DNS-el rendelkezett, akkor néhány mai királyi család technikailag talán nem lehet genetikus jogutód.

Kevin Shürer genealógia szakértő (6) azt mondta a CNN-nek, hogy a "Királyi öröklés nem így működik. Nincs egyenes leszármazotti vonal III. Eduárd és II. Erzsébet között. Igen, kapcsolatban vannak, de a monarchia lényege az, hogy több évszázada tartanak a különböző csavarok és fordulatok."

"A monarchia a lehetőségről és esélyről szól, ahogy a vérvonalról is," - tette hozzá, vagyis a trónhoz való jog igazán azé, aki elég ravasz ahhoz, hogy megszerezze.




ryot

(1) - http://www.le.ac.uk/richardiii/team/turiking.html
(2) - http://hu.wikipedia.org/wiki/III._Richárd_angol_király
(3) - http://www.nature.com/ncomms/2014/141202/ncomms
(4) - http://hu.wikipedia.org/wiki/Trónok_harca
(5) - http://hu.wikipedia.org/wiki/III._Eduárd_angol_király
(6) - http://hu.wikipedia.org/wiki/Genealógia_(történelem)

Forrás: Új Világtudat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.