2014. december 8., hétfő

Európa a Déli Áramlat nélkül marad: Moszkva megkerülő utat választott


© Archív fotó: South Stream Transport B.V.

Teljes szöveg: 


Nem lesz a Déli Áramlat – mondta Vlagyimir Putyin törökországi látogatása során. Az orosz vezető elmondása szerint Oroszország úgy döntött, hogy a világ más régióiba irányítja energia-forrásait.

Elemzők úgy vélik, hogy Moszkva ezen csak nyerhet - mind gazdaságilag, mind politikailag. Az orosz külügyminisztérium figyelembe veszi a nyugati partnerek pánikszerű kommentárjait, de úgy véli, hogy e tekintetben minden kérdéssel Brüsszelhez kell fordulniuk.
A terv szerint a Déli Áramlat gázvezetéknek a Fekete-tenger fenekén kellett volna vezetnie, aztán Bulgária, Szerbia, Magyarország, Ausztria és Görögország területén át. A projekt fő célja, hogy biztosítsa a dél-európai országok függetlenségét az ukrajnai tranzittól. Az elején Európa jóvá hagyta a Déli Áramlat gondolatát, de aztán a dolog megtorpant az Európai Bizottság kifogásai miatt. És az ukrán válsággal a projekt egyáltalán megállt.
Ha Európának nincs szüksége a Déli Áramlatra, Moszkva nem ragaszkodik hozzá. Ilyen körülmények között Oroszország nem fog tovább dolgozni a projekten - mondta ankarai sajtótájékoztatón Vlagyimir Putyin.
- Az Európai Bizottság nem konstruktív álláspontot foglalt el a Déli Áramlat kapcsán. Látjuk, hogy akadályokat gördítenek a végrehajtás útjába. Ha Európa nem akarja, nem hajtjuk végre. Átirányítjuk energiaforrásainkat a világ más régióba, többek között a gáz cseppfolyósítása révén. Kilépünk vele más piacaira.
Putyin elnök nyilatkozata után néhány perccel ismertté vált, hova irányítják át az orosz energiaforrásokat. Alekszej Miller a Gazprom igazgatóságának elnöke bejelentette, hogy azonos kapacitású cső Törökországba irányul, később aztán az Európai Unió határaihoz. Már aláírásra került egy memorandum a Gazprom és a török Botas között gázvezeték építéséről a Fekete-tengeren át. A Törökországba irányuló csővezeték kapacitása 63 milliárd köbméter gáz lesz évente. Ebből 14 milliárd Törökország számára, a többi a török-görög határ felé megy.
Az elemzők egybehangzó véleménye: gazdasági szempontból, Oroszország nem veszít a Déli Áramlat projekt megszüntetése miatt. A tervezet célja a kockázatok minimalizálása volt az európai ügyfelek számára, akik nem egyszer nehézségekbe ütköztek az Ukrajna területén át történő tranzit forgalom miatt. Fontos az is, hogy Vlagyimir Putyin javasolta Törökországnak, legyen új tranzitállam az Európába irányuló orosz gáz szállításában.
Érdekes kommentár hangzott el az amerikai üzleti körökben. Megjegyezték: azzal, hogy a Kreml lemondott a Déli Áramlatról, az orosz gáz Dél-Európába történő szállításának kérdése politikától mentessé vált. Ezzel a lépéssel Oroszország véget vetett azon spekulációknak, hogy Moszkva politikai nyomást próbál gyakorolni különböző országokra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.